2018. november 27., kedd

Májas Sörözőből Michelin-csillagos éttermen át Tizenkettő Bisztró

A nem túl hívogató nevű Májas Söröző (miért is hívnak egy sörözőt "Májas"-nak?) ma a hangzatos Tizenkettő Bisztró névre hallgat és étteremként funkcionál. A 12-es szám a nevében utalhat a kerületre, hiszen a tizenkettedik kerületben található, vagy esetleg a hagyományos ebéd időpontjára. 
A kollázson látható, hogy egy időben kinyitható tető fedhette az előteret, ma viszont a bejárat inkább a régi egyszerű bejáratra emlékeztet. A fedett rész a kiülős terasszal áthelyeződött az étterem elé, fából készült teraszburkolat és zöld növények körben teszik hangulatossá és intimmé az amúgy elég forgalmas utcák között megbújó kerthelyiséget. 

Kalota képén az egyszerű bejárat látható, a kirakat üvegén  nagy Dreher matricák és értelmezhetetlen, talán csomagolópapírból készült dekoráció látható.
A hely az idők folyamán működött 2008-2012-ig gasztronómiai luxusétteremként, amelyet méltán díjazott a Michelin és a Gault-Millau. Volt szerencsém akkoriban ott enni, és bár az ételek minőségére nem lehetett panasz, én mégis túlárazottnak találtam: talán ez volt a baj; hogy abban az időben még nem volt elég gazdag sznob, hogy eltartsa.
Az iTTiVoTT oldalán található adatbázisban elolvashatjuk a régebbi blogbejegyzéseket és megnézhetjük a képeket is.
A hely pontos címe: 1026 Budapest, Kiss János altábornagy utca 38.

1 megjegyzés:

  1. Talán azért Májas Söröző, mert a 60-s, 70-s években bisztró, étterem volt, ahol jellemzően májas ételeket szolgáltak fel. Magam is sokat jártam ide a Szüleimmel, sokszor ebédeltünk is itt. Mindenki ismert mindenkit. A Tarcsay utcában mentünk óvodába és mindig kaptam valami kis falnivalót!

    VálaszTörlés