2018. november 27., kedd

Bonaparte-Borelvitel, ma pedig: Hajszoba


Eredetileg kis talponálló volt, ahol bort elvitelre is lehetett kapni. A cégtáblán szerepelt a cigaretta, ital diszkont felirat. A bejárat mellett Bonaparte Napóleon életnagyságú figurája álldogált, a közismert, kezét mellényébe rejtő pózban. Később szépségszalonná változott a hely, a hangzatos Maryanne nevet felvéve - úgy tűnik, örök divat a magyar neveket ipszilonokkal trendibbé tenni. A cégtábla is színes lett, enyhén utalva a nemzeti trikolór színeire. Az annak idején főleg hímnemű törzsközönség hölgyekre cserélődött, bár férfiak még mindig járhattak ide, például hajat vágatni.


Kalota Béla képén jól látható az említett Napóleon-figura. Az is,hogy a fenti cégtáblán egyforma méretű, ugyanolyan betűtípusú a 'Bonaparte' és a 'Borelvitel' felirat. Az továbbra is rejtély, hogy vajon mi indokolta annak idején a névválasztást.






Jó 20 év múlva, 2018-ban pedig így néz ki a hely: A színes cégtáblák eltűntek, a két egymás melletti kis bolt egyszerűen fehérre és feketére van festve. 
Érdemes végigkísérni a balra lévő kis üzlet évtizedeken át tartó átváltozásait is: Kalota idejében 'Tarka-barka' second hand shop működött itt, majd később  a 2010-es fotón is látható számítógépbolt lett belőle. 
Ekkoriban készült egy blogbejegyzés is: Napóleont legyőzte a szépségipar.

2013-ban egy darabig működött a szépen alliteráló Glória Galéria antikvitás is, de nemigen prosperálhatott. A 2014-es Google-utcaképen a Maryann szépségszalon még tartja magát, mellette Egészségfarm működött, ahol minden szükséges kellék megtalálható volt béltisztításhoz, cukormentes étkezéshez, de vásárolhattunk akár kaportablettát is. Ezután valószínűleg az azóta is fennálló szépségszalon szerezte meg a helyet. Erre utal az egységes fekete-fehér külső és a hasonló üzletprofil is: bal oldalon -magyarul már ki sincs írva- The Lash Salon (gyengébbek kedvéért szempillahosszabbítás), jobb oldalon pedig a Hajszoba (ez legalább magyar nevű) organikus fodrászat -jelentsen ez bármit is- található.
 Az viszont érdekes, hogy a mellette lévő cipészműhely a szomszédos házban változatlanul működött-működik.
A hely teljes történetét képekkel, bejegyzésekkel az alábbi linken tekinthetjük meg: http://inaplo.hu/ittivott/k026.html
Pontos címe: 1027 Budapest, Fő utca 67.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése