2023. december 22., péntek

Csapat csak egy van...

Zöld – Fehérke Borozó
Bp. 14. Rákosfalva park

Kalota Béla fotó:

előző bejegyzések:

Az egység Zugló nagy lakótelep együttesének szolgáltatóházában működik. A 70-es években épült budapesti lakótelepek szolgáltatóházai különös építmények, történetük, funkciójuk, kialakításuk, és az azóta eltelt időben való sorsuk külön kutatást érdemelne.
Ezek a rendszerint egy vagy kétemeletes, lapos tetejű, általában hosszan elnyúló épületek eredeti funkciójuk szerint az építkezések kiszolgáló helyszínei voltak, tervezésük nélkülöz bárminemű építészeti különlegességet. 
Felosztásuk nem egységes, jelenlegi tulajdonviszonyuk sem, amolyan építészeti, helytörténeti zárványként léteznek, kitalálhatatlanul különböző funkciókra.



fotó: Kalota Béla


A Zöld – Fehérke Borozó helyén a szolgáltatóház átadásakor eredetileg egy fodrászat működött, ami nagyon rövid időn belül bezárt, tehát a borozó alapítási ideje a hetvenes évek végére tehető. A névválasztás az első tulajdonos fociszeretetéről árulkodik, a mai napig látható néhány FTC relikvia: fotók az egykori csapatról és a Fradi zászló. A fodrászatból megmaradt egyetlen elem a borozó pultja mögötti óriási tükör, amin egy hatalmas polcrendszeren található az italválaszték.

Az egység két, különálló, és külön bejárattal rendelkező helyből áll. Elől a söröző, hátul a borozó. A két részből álló egység tulajdonosával beszélgettem, aki a 2000-es évek óta van jelen, az első időkben pultosként, majd később már tulajdonosi minőségben.

Elmondása szerint fennmaradásuk záloga legalább kéttényezős. 
Egyrészt a főleg a lakótelepen élő stabil törzsközönség jelenléte, másrészt a nagyon alacsony haszon elve alapján történő üzemeltetés. A borozó illetve söröző törzsközönsége némileg eltér egymástól, előbbit (borozó) főleg az idősebbek látogatják, illetve a nagyon rövid időre betérő, főleg fizikai munkát végző vendégek, utóbbi (söröző) törzsközönsége kissé fiatalabb, jellemzően 30-as, 40-es, 50-es generáció. Közöttük több a vállalkozó és szellemi foglalkozású vendég. A fiatalabb korosztály kévéssé van jelen. Mindkét törzsközönséget a közvetlen közelben, a lakótelepen élő vendégek alkotják.

Érdeklődtem az üzletmenet alakulásáról, meglepetésemre a 2008-as válság negatív piaci hatása kevésbé volt érezhető, a Koronavírus alatti kényszerű bezárás (először 3, majd 5 hónapos időtartamban) nagyon nehéz helyzetbe hozta az üzemet. Komoly visszaesést tapasztaltak még két időszakban, elsőként a játékgépek kényszerű leszerelésekor, másodszor pedig akkor, amikor országosan betiltották a dohányzást a vendéglátóhelyeken.
A törzsvendégek nagyfokú jelenléte otthonos, ismerős, szociális hangulatot biztosít. Nézeteltérések nem jellemzők, ami még meglepőbb: politikai torzsalkodások sem. Véleményem szerint ennek nagy részben oka maga az üzemeltető tulajdonosnő, aki kedvesen-határozottan, mondhatni asszertívan működik közre.

Összefoglalva: a hely hangulatos, kellemes, nyugodt légkörű söröző, borozó. 
A fiatalabb, 20-as korosztály kevéssé van jelen, a törzsvendégek főleg férfiak, a fentebb említett korosztályos elosztásban. Vannak olyan törzsvendégek is, akik teát, kávét, forró csokit, alkoholmentes sört, tehát nem alkoholos italt fogyasztanak. És ugyan kisebb számban, de vannak hölgy vendégek is a törzsközönségben.

Érdekesség: az új tulajdonosi éra alatt hosszú ideig volt csapon Reining sör, a vendégek nagy örömére. Annyira közkedvelt volt az osztrák világos csapolt, hogy a sörözőt is Reining-ként nevezték a vendégek. Egy grafitti is került a hátsó homlokzatra, sőt, a google-maps-en is Reiningként szerepel. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése