2023. december 22., péntek

Bauer, az örök



Bauer kocsma
Bp. 16. Veres Péter út 19.


Kollázs:

Kalota Béla fotó:

Fotó 2023:

A helyszín az iTTiVoTT oldalán:
http://inaplo.hu/ittivott/k607.html

Előző bejegyzések:
Bauer kocsma 2018


fotó: Kalota Béla

A kocsma a 16. Kerület Sashalom kertváros részében található. A kertváros ezen része jellemzően családiházas övezet, a Veres Péter út ezen a szakaszon nagy gépjármű- , de viszonylag kis gyalogos és kerékpár forgalmú. A kocsma a legújabb cégére szerint “Több, mint száz éves”. Tulajdonosa Erdélyben él, sajnos őt nem értem el, a pultos hölgy pedig nem tudott ebben a kérdésben információt adni. Az erdélyi kapcsolat érezhető a kínálaton is, valóban lehet finom erdélyi sört kapni.

Felvettem a kapcsolatot a 16. kerületi Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központtal (KHEK), az intézményvezetőnő nagyon kedvesen elirányított a kerületi helytörténeti kutatóhoz. Várom a kutató kolléga válaszát, ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy a kocsma az 1920-as évek óta üzemel, a terület eredetileg lápos, mocsaras rész volt, nagyszámú “bolgárkertészet” működött itt. Jelezni fogom a blogban, ha megkapom az információt az alapítóról, és az alapítás idejéről.

A kocsma berendezése egyszerű, kissé falusias, alapvetően hangulatos, nyugodt légkörű vendéglátóhely, jellemzően régóta ismerős törzsközönséggel. Kevés az új betérő, viszont a pultos hölgy elmondása alapján annyira ismeri a vendégeket, hogy mire a vendég a pulthoz ér, ő kitölti az italát. A törzsközönség átlag életkora elég magas, jellemzően 50, de még inkább 60 év fölötti. A vendégek javarészt a környéken élő lakókból állnak, a csúcsidőszak télen délután 4-5 órakor, a nyári időszakban este 7-8 óra körül van. Rendezvényeket nem tartanak, kivétel a tulajdonosnő népnapja.

Az üzletmenetet jelentősen felélénkítette, hogy néhány éve lottózóként, fogadóhelyként is működik a kocsma. A vendégek szívesen nézik itt a különböző focimeccseket, főleg, hogy meccsnézés közben fogadhatnak is a tippmixen. Nem szokott problémát okozni a meccs kiválasztása, azt a meccset nézik, amire aktuálisan a legtöbb vendég szavaz.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése